Route Heeze 2022

 

Route Heeze 2022
Route 2022
Aanpassing Route

Het zal veel leden van onze club niet bekend zijn dat TC Woensel de beheerder is van de MTB-route Heeze. Beheer wil zeggen : controleren van de routepijltjes, klein snoeiwerk en opruimen van kleine obstakels. Grote obstakels, zoals omgevallen bomen, moeten worden opgeruimd door de grondeigenaren. Voor het werk stort Visit Brabant, een samenwerking van provincie en gemeenten ter stimulering van toerisme en recreatie,  jaarlijks enkele honderden euro’s in onze clubkas. In het verleden hebben diverse clubleden dit werk gedaan; sinds 2020 doet Mathieu van Rijswick het.

De MTB-route Heeze staat bekend als zeer afwisselend, maar in natte jaargetijden ook met veel modderige stukken. Daar is vaak weinig aan te doen, omdat de route door een waterwingebied loopt waar regenwater bewust niet snel afgevoerd wordt. Veel stukken lopen door beschermd natuurgebied. We proberen waar mogelijk de diepe kuilen die vol modderwater lopen te dempen of te omgaan. Een stuk weg waar dat nooit lukte is dicht bij de A2, aan de overzijde van de Hut van Mie Pils (zie kaartje). Die weg wordt ook gebruik door tractors die naar de aanliggende weilanden rijden en dan diepe sporen achterlaten en door veel ruiters. Er was geen ruimte voor een aparte MTB-track. In het najaar was er op de fiets vaak geen doorkomen aan. Met toestemming van de grondeigenaar Brabants Landschap is de route dit voorjaar verlegd, zoals aangegeven op het tweede kaartje. De nieuwe route heeft ook nog enkele natte plekken, maar die zijn plaatselijk en we zullen proberen de waterafvoer daar nog te verbeteren. Landschappelijk is de nieuwe weg veel fraaier en ook ongeveer een halve km langer.

MTB routes krijgen een sterren-beoordeling op de site www.mtbroutes.nl . Onze route staat nu op een gemiddelde score van 3,00. Dat is het kantelpunt tussen de mooie en de minder-mooie routes, aangegeven met een kleurcode. Als je de route binnenkort rijdt en positief waardeert, geef dan een zetje in beoordeling op die site. Ook klachten en constructieve opmerkingen mag je doorgeven, liefst direct aan Mathieu (email op ledenlijst).