Als je buiten minder kunt fietsen doe je dat maar binnen. Niet op de fiets, maar achter je laptop/pc. De toercommissie houdt zich daar vooral mee bezig. Het zijn de voorbereidingen op wegseizoen 2021. Als het kan graag weer een beetje normaal. Op gezondheidsaspecten heeft de toercommissie geen invloed. Op mooie routes maken en samen lekker en veilig fietsen wel. Dat gaan we weer doen, mits het allemaal mag.

Onze club heeft door de jaren heen een stevig fundament van tourroutes, clubritten, trainingsrondjes en buitenlandritten. Op deze erfenis van Piet Versteegden, Harry Smits en Wim Prüst wordt voor komend seizoen dankbaar verder gebouwd. Het is een grote erfenis. Rond de 600 ritten. Daardoor is de Toerkalender voor 2021 nu nagenoeg klaar en worden de ritten daarvoor één voor één aangepast en in de (Toer)agenda opgenomen. Maart is al klaar.

De afgelopen tijd hebben Frank Verwater en Dieter Lambregts zich verdiept in de taken en werkzaamheden van de toercommissie. Naast al het goede dat er al is wordt er bekeken of nieuwe technische mogelijkheden het samen rijden van TCW-ritten kan verbeteren. Die mogelijkheden zijn er.

Vanuit de leden was er een dringende vraag om de ritten naast de bestaande vorm (GPX als A/B-deel) ook als een geheel aan te bieden in GPX formaat. Voor dat laatste is de website aangepast, heeft een pilotgroepje ervaringen gedeeld en is er een oplossing gevonden om de pauzeplaats daarin op te nemen met zicht op het aantal kilometers dat er nog te rijden zijn. Dank daarvoor aan o.a. Maurice Ragas en Piet Versteegden.

Op de website krijg je het volgende in beeld vanuit de toeragenda als je een rit aanklikt. Bijvoorbeeld: Luyksgestel

Onder elkaar zijn dat bij ‘Overige informatie’ achtereenvolgens:

  • GPX A/B: de link naar de ‘oude manier’ (link naar de track doorgaans in 2 delen) om een GPX bestand zelf te downloaden en naar je Navigatiesysteem te sturen via PC/laptop.
  • Google Maps: Een link naar het bijbehorende routekaartje. Het A-deel lichtroze. Het B-deel lichtgroen. Handig. Bekijk dat vooraf zodat je weet hoe de route loopt.
  • Windrichting en Afstand spreken voor zich.
  • GPX Hele Rit: de link naar de ‘nieuwe manier’ (link naar de rit als 1 track ) om het GPX-bestand via Garmin Connect automatisch naar je navigatiesysteem te sturen of om dat als GPX-bestand eerst zelf op te slaan. In deze laatste GPX-track is de pauzeplaats als een ‘koerspunt’ toegevoegd en telt het aantal km’s af tot de pauzeplaats.

Het ligt in de bedoeling van de toercommissie om rond dit onderdeel extra informatie te geven tijdens een gezamenlijk moment in OpNoord. Zodra dat weer kan hoor je meer en is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Want er zijn veel verschillende navigatiesystemen en veel verschillen in de gebruikers daarvan.

Om het makkelijker te maken om specifieke ritten te zoeken is in overleg met o.a. Wim, Piet en Bert afgesproken om specifieke ritten te voorzien van een toevoeging.

A_ ritten zijn alle ATB-ritten       b.v. ‘A_Oirschot Beers 51 km’ (met dank aan Piet Versteegden)
G_ ritten zijn alle Gravel-ritten   b.v. ‘G_deUtrecht_81 km’ (met dank aan Bert Vinken)
T_ ritten zijn alle Trainingsritten b.v. ‘T_Bladel_67 km’ Dit zijn de ritten van di/do/za die geen vast onderdeel van de toerkalender zijn (met dank aan Wim Prüst en Harry Smits).
Met de toevoeging van deze lettercombinatie vergemakkelijk je het zoeken naar een speciale rit:

 

Of:

 

Of:

 

Al onze tour- en grote clubritten hebben geen extra toevoeging. Op een deel van de naam wordt de juiste rit ook al gevonden:

De routes (GPX-tracks) die aangeboden worden door onze club zijn met zorg gemaakt en bedoeld om de veiligheid van het fietsen te bevorderen. Dan is het handig en bijna vanzelfsprekend om:

  • Altijd de meest actuele GPX-tracks van de site te downloaden i.v.m. last-minute-wijzigingen / wegwerkzaamheden. Om vergissingen te voorkomen adviseren wij dan ook om aan het begin van het wegseizoen alle oude ritten van je GPS te verwijderen
  • Een actuele kaart op je navigatiesysteem te installeren. Dat kan tegenwoordig gratis.  De toercommissie maakt de GPX-tracks op basis van de laatste versie van de OpenFietsmap  (Benelux) die je HIER kunt downloaden. Meer info volgt tijdens het gezamenlijk overlegmoment.

 

Daarnaast gelden als vanzelfsprekend de volgende aandachtspunten:

  • Pas tijdens het rijden de routegegevens niet aan op je navigatiesysteem
  • Waarschuwingen voor kruisingen en pauzeplaatsen zijn geen vervanging van oplettendheid door de fietsers.
  • Als je niet je volledige aandacht bij je omgeving en je medefietsers houdt kan dat tot schade, ernstig letsel of erger leiden.
  • Je bent als gebruiker van onze GPX-tracks volledig verantwoordelijk voor de gebruikersrisico’s. Dat is een verantwoordelijkheid voor jezelf, maar ook voor die van de ander (wederzijdse afhankelijkheid)

De toercommissie nog TC Woensel is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van de GPX-tracks

Fiets vooral met veel plezier en spreek elkaar aan op een vriendelijke manier. Samen komen we er wel.

Wim Prüst
Karen Teuling
Job Brave
Dieter Lambregts
Frank Verwater